Нещодавно Україна офіційно заявила про готовність гармонізувати національну систему безпеки і якості харчових продуктів з відповідними системами Європейського союзу. Дане рішення обґрунтоване географічною близькістю України до Європи і нещодавно підписаною між Україною і Європейським союзом Угодою про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі.
Проект, який фінансується урядом Норвегії, буде реалізований Представництвом ФАО у Києві в тісній співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України і спрямований безпосередньо на забезпечення безпеки харчових продуктів з риби в Україні.
«Координація національної системи безпеки харчових продуктів для рибної продукції в Україні з метою переходу до гармонізації з ЄС: 2017-2019» – назва проекту, запущеного 19 жовтня 2017 року. Проект буде спрямований на вдосконалення регулювання та контролю виробництва продуктів рибальства і аквакультури.
Ґрунтуючись на результатах дослідження, проведеного в 2016 році, і консультаціях з органами, відповідальними за безпеку харчових продуктів, ФАО визначила негайну потребу у конкретних законодавчих актах в галузі рибного господарства та безпеки харчових продуктів.
Фахівці штаб квартири ФАО з Риму, Італія, провели вступну робочу зустріч в Києві. У ній взяли участь представники Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України, Державної служби безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, Лабораторії стандартизації якості і безпеки сільськогосподарської продукції, Державного агентства рибного господарства, Міністерства екології та природних ресурсів України, Представництва ЄС в Україні, посольств і інших організацій. Метою заходу було визначити план дій щодо реалізації проекту.
Проект включатиме в себе освітні семінари для офіційних інспекторів з безпеки харчових продуктів з риби з різних установ і лабораторій, а також інші заходи з нарощування потенціалу у контексті нових обов’язків, з використанням підходу «навчи викладача».
«ФАО має значний досвід в наданні допомоги країнам-членам у зміцненні національних компетентних органів в питаннях інспекції та сертифікації риби відповідно до вимог міжнародного ринку», – сказала Естер Гаррідо Гамарра, фахівець ФАО з питань безпеки та якості харчових продуктів.
Основними бенефіціарами проекту стануть Міністерство аграрної політики і продовольства та інші галузеві установи, такі як Державна служба безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів України, Державне агентство лісових ресурсів, Державне агентство рибного господарства тощо.
«Ми маємо позитивний досвід тісної співпраці з експертами ФАО, тому я впевнений, що нинішній проект сприятиме створенню функціонуючої національної системи безпеки харчових продуктів з риби відповідно до вимог ЄС», – сказав Борис Кобаль, головний державний інспектор з ветеринарної медицини.
Проект ФАО буде реалізовуватися до квітня 2019 року, доповнюючи недавні зусилля Міністерства аграрної політики і продовольства та Делегації ЄС при Міністерстві, а також доповнюючи результати іншого проекту ФАО, що фінансується Норвегією, спрямованого на допомогу в реалізації Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2016-2020 рр.
Про ФАО
ФАО є міжурядовим і спеціалізованою установою ООН, до складу якої входять 194 країни-члена, два асоційованих члена і одна організація-член – Європейський союз. Штаб-квартира ФАО знаходиться в Римі (Італія), а представництва організації розташовані в більш ніж 130 країнах.
Україна приєдналася до ФАО в 2003 році і співпрацює з різними проектами ФАО як в країні, так і в регіоні. З 2015 року ФАО функціонує в Україні за двома стратегічними напрямами: Програма надзвичайного реагування, яка здійснюється на території, що постраждала від конфлікту на сході України, і Програма розвитку сільського господарства з загальнодержавним охопленням.