З 12 березня по 24 квітня в Україні запроваджено карантин та низку заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.
Міністерство охорони здоров’я радить громадянам не виходити з домівок під час карантину лише за гострої необхідності. Йдеться про придбання продуктів, побутової хімії, ліків. Під час таких «вилазок з дому» необхідно бути дуже обережними, щоб не наразити себе і своїх рідних на небезпеку. Перед тим, як йти до магазину, підготуйте список товарів, які хочете придбати, це суттєво зменшить час вашого перебування у торгівельному закладі.
Одягати маску і рукавиці під час походу у магазин (під час карантину) має стати звичкою. Однак, важливо робити це правильно. Маска повинна повністю закривати і рот, і ніс, щільно прилягати і виконувати функцію захисту. Якщо вам захотілося чхнути чи почесати ніс у магазині, в жодному разі не знімайте маску. Обов’язково уникайте дотиків руками до обличчя та слизових оболонок тіла. Перед входом та виходом із закладу продезінфікуйте руки антисептиком.
Як поводитися в приміщені магазина?
Не заходьте до приміщення, в якому перебуває більше максимально дозволеної кількості осіб. Інформація про кількість дозволених осіб має бути розміщена біля входу в магазин. Якщо кількість осіб у торговій залі перевищено, зачекайте біля входу. В приміщені магазина та в черзі до каси дотримуйтеся відстані між відвідувачами не менше 2 метрів.
Якщо ви маєте симптоми респіраторного захворювання, залишайтеся вдома та зверніться по телефону за допомогою до родичів, сусідів, знайомих, які зможуть придбати вам необхідні товари. При можливості замовте необхідні товари через інтернет, по телефону служби доставки торгового закладу.
Я приніс пакети з покупками додому. Що робити з ними далі?
Як відомо, віруси можуть жити на різних поверхнях від кількох годин до кількох днів. Однак ризик заразитися від контакту із предметами, поверхнями – малоймовірний через низьку стійкість вірусів у навколишньому середовищі. Те саме стосується одягу, техніки. Проте такий шанс все одно існує. То як вберегтись? Краще викладати продукти з будь-якого упакування та зберігати їх у домашній попередньо продезінфікованій тарі (контейнерах, банках).
Фрукти та овочі радять купувати розфасованими у поліетиленові пакети. Потім упаковку необхідно викинути і бути впевненими, що на ваші продукти не чхнув інший відвідувач магазину. Якщо ж упакування неможливо викинути, як у випадку з йогуртом чи молоком, то зайвий раз обробляти його дезінфікуючими засобами не варто, просто після контакту з пляшкою треба щоразу ретельно мити руки.
Поради керівникам торгівельних закладів:
- безпечна відстань між покупцями має становити 2−3 метри, розрахуйте максимально допустиму кількість осіб, які можуть перебувати у вашому закладі. Розмістіть цю інформацію на вході до закладу;
- призначте відповідальних працівників, які будуть здійснювати контроль за кількістю відвідувачів, які одночасно можуть перебувати у приміщенні;
- регулярно провітрюйте та дезінфікуйте приміщення;
- облаштуйте місця для гігієни рук, та забезпечте можливість миття рук водою з милом і обробку дезінфікатором;
- всі працівники мають ходити у респіраторних масках та рукавичках, а також дотримуватись правил особистої гігієни.
Валентина БАТІЩЕВА,
методист обласного методичного кабінету
(безпеки життєдіяльності населення)
НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області