Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, через мораторій, накладений на перевірки бізнесу, українці змушені споживати фальсифікат, при чому як вітчизняного виробництва, так і імпортний.
Зараз же єдина можливість перевірити підприємство з’являється, коли продукція зашкодила споживачу. Таку перевірку має погодити Мінекономіки, Мінагрополітики та центральна регуляторна служба. На практиці від скарги до фактичного візиту інспекторів на виробництво проходить 5 місяців.
Як розповів в ефірі «Радіо Вісті» Максим Гончар, голова правління громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра»: «Найбільш помітна відсутність контролю в молочній галузі. Фальсифікується й вершкове масло, і молоко, і сметана. Продукти розбавляють пальмовою олією, в дитячому харчуванні знаходимо антибіотики».
Українці охоче купують імпортовані продукти, що дає змогу європейським виробникам збувати неліквід.
«Українці ментально сприймають імпортне як якісне. А насправді перевірені нами польські сири на 100% виявились фальсифікатом. Вся продукція в різному відсотковому складі містила жири немолочного походження. Супровідної документації немає: ні паспорту якості, ні митної декларації, ні транспортної накладної. Все це контрабанда, — каже Гончар. — Чому продукція незаконно потрапляє на наш ринок, це вже питання до служби безпеки».
Також він додав, що серед української продукції фальсифікату виявили майже 50% і щороку його стає все більше.