Дикий рис, що росте в північних водоймах Австралії, може допомогти підвищити глобальну продовольчу безпеку, про це пише Агропортал з посиланням на повідомлення Університету Квінсленда.
Дослідники з Університету Квінсленда виявили унікальні характеристики цієї рослини: посухостійкість і опір до шкідників і хвороб,
Тепер вчені збираються ввести гени дикого рису в комерційні культури, заявив професор Роберт Генрі з Альянсу сільського господарства і продовольчих інновацій штату Квінсленд.
«Гени дикого рису можуть зробити комерційне виробництво рису більш відповідним за рахунок кращого опору хворобам, наприклад, гельмінтоспоріозу рису», – сказав він.
Професор Генрі повідомив, що на додаток до зростання світового виробництва рису, австралійський дикий рис можна культивувати як смачний і поживний продукт сам по собі.
«Я вважаю, що він більше корисний для здоров’я, ніж інші види рису. Чим вищий вміст амілози, тим довше рис перетравлюється. Це потенційно пропонує більше їжі для наших корисних кишкових мікробів, так само, як і продукти з високим вмістом клітковини», – сказав учений.
Рис є найбільш популярним основним продуктом харчування для більшої частини населення світу і третім за величиною урожаєм в світі.