За рік від ботулізму померли п’ятеро, а загалом захворіли 65 людей, повідомляє BBC.Україна з посиланням на МОЗ.
Останній летальний випадок – смерть чоловіка у Запорізький області, який не звертався до лікарів. Ймовірне джерело зараження – в’ялена риба домашнього приготування.
При цьому в міністерстві кажуть, що зараз в Україні є якісні канадські сироватки від ботулізму, передані як гуманітарна допомога. Додаткові сироватки мають закупити за кошти цьогорічного бюджету.
Проблеми з сироваткою фіксували минулого року – тоді у МОЗ нарікали, що в Україні не було зареєстровано жодного такого препарату, а виробникам постачати їх було невигідно, тому що сироватка потребує спеціальних умов утримання і має свої терміни придатності.
Як не захворіти?
Медики нагадують, що ботулотоксин може міститися в продуктах, які неправильно приготували чи зберігали. “Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування”, – йдеться у повідомленні міністерства.
Мова йде, перш за все, про в’ялену, солону, копчену та консервовану рибу, консерви або м’ясні вироби, що не проходили термічну обробку перед вживанням. Часто токсини виникають у цих продуктах під час готування в домашніх умовах.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Серед них – порушення близького зору (важко читати), сухість у роті, зміна голосу (голос може зникнути), слабкість, запаморочення, нудота, блювання, біль у м’язах кінцівок та шиї. Чим швидше виникають симптоми, тим серйознішим є зараження, а успіх лікування залежить від того, як швидко звернулися до лікаря та ввели ботулінічний антитоксин, зазначають медики.