Регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, а також встановлено основні принципи сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями (органічного рослинництва, тваринництва, вирощування грибів, аквакультури, виробництва кормів, харчових продуктів, морських водоростей).
Відповідний Закон № 2496-VІІІ «Про основні засади і вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» опубліковано 1 серпня 2018 року в офіційному виданні «Голос України», інформує “Юрліга”.
Закон набирає чинності сьогодні, 2 серпня, і вводиться в дію через рік, але вже з 2 серпня Кабміну необхідно вжити заходів щодо приведення нормативно-правових актів у відповідність до Закону. Зокрема, забезпечити на момент набрання чинності Закону функціонування реєстрів операторів, органів сертифікації, органічного насіння і посадкового матеріалу, а також Перелік органів іноземної сертифікації.
Виробник органічної продукції повинен використовувати безпечні технології, поновлювані ресурси і чисту воду.
В процесі органічного виробництва забороняється застосування будь-якого неприродного або неконтрольованого впливу на геном сільськогосподарських рослин і тварин, агрохімікатів, пестицидів, антибіотиків, гормональних препаратів, методів електричної або іншої стимуляції, іонізуючого випромінювання, стимуляторів росту і т.д.
Виробники органічної продукції зобов’язані будуть проходити сертифікацію (з обов’язковим щорічним виїзним інспектуванням). Такі підприємства включаються до реєстру операторів ринку органічної продукції. Повноваження по сертифікації органічного виробництва отримають акредитовані органи сертифікації.
Продукт дозволяється маркувати як органічний тільки за умови, що він:
- приведений у відповідність до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
- містить не менше 95% органічних інгредієнтів сільськогосподарського походження (по вазі без урахування частки води і куховарської солі);
- містить не більше 5% (за вагою) неорганічних інгредієнтів, включених до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяється використовувати в процесі органічного виробництва в гранично допустимих кількостях.
Органічна продукція повинна маркуватися державним логотипом. Обов’язковим елементом маркування є кодовий номер, який розміщується під державним логотипом і містить акронім, що ідентифікує державу походження, напис «organic» і реєстраційний код органу сертифікації.
Реклама будь-якого неорганічного продукту як органічного, в тому числі використання напису «органічний продукт» в іменах і торгових марках, вважається недобросовісною рекламою.
Реалізація органічної продукції дозволяється будь-якими суб’єктами господарювання тільки за наявності відповідного сертифіката.
При переході від виробництва неорганічної до виробництва органічної продукції (перехідний період) оператор зобов’язаний дотримуватися вимог законодавства у сфері органічного виробництва. Операторам заборонено реалізовувати продукцію, вироблену під час перехідного періоду, як органічну.
Новий Закон не поширюється на виробництво і оборот продукції, призначеної для власного споживання, парфумерно-косметичної продукції та лікарських засобів, продукцію полювання і рибальства, вилучену з природного середовища.