Загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців, про це в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун написала у своєму фейсбуці.
“Влітку через високі температури зростає ризик отруїтися їжею. Випадки з київською шаурмою – красномовне тому підтвердження. Наразі лабораторні дослідження вказують, що причиною отруєння цією шаурмою ймовірніше за все була сальмонела (https://goo.gl/km7TWJ ).
Для поціновувачів вуличної їжі – це сигнал, що варто утримуватися від улюблених страв, навіть якщо маєте бодай найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту.
Це стосується не лише шаурми. Хот-доги, пиріжки з біляшами та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску чи вуличному ярмарку завжди є потенційно небезпечним для здоров’я, якщо ви не впевнені в яких умовах він зберігався та готувався. Передусім через м’ясо й різноманітні соуси на основі майонезу.
Уявіть, який рай для небезпечних мікроорганізмів виникає на шампурі в кіоску за температури біля 40 градусів. Або ж на стихійному ринку, коли м’ясо чи риба просто лежить на дерев’яних розкладках і годинами слугує летовищем для мух.
Тому не нехтуйте наступними правилами:
- Якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, – утримайтеся від неї.
- Лайфхак у магазині – класти ці продукти до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так воно якнайдовше залишатиметься охолодженим.
- Не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Також, якщо їжа залишилась після пікніка – її не варто зберігати “на потім”.
Будьте обережними та не дозволяйте миттєвому задоволенню стати загрозою для вашого здоров’я”, – йдеться в повідомленні.