Так, закон забороняє використовувати інформацію, що може ввести споживачів в оману. А саме:
- Забороняється приписувати харчовим продуктам лікувальні властивості.
- Передбачено надання споживачу інформації про алергени, харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційно, про використання у харчовому продукті рафінованої олії або жирів рослинного походження, зокрема пальмової олії.
- Закон зобов’язує операторів ринку надавати споживачам інформацію й щодо того, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню або розморожуванню.
- Законом встановлюються вимоги до забезпечення розбірливості інформації про продукт. Наприклад, висота малих літер у тексті, яким надається обов’язкова інформація про харчовий продукт, має бути не меншою 1,2 мм. У разі використання упаковки або тари, площа найбільшої поверхні якої менша за 80 кв. см, висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 0,9 мм.
- Інформація про харчові продукти, згідно з ухваленим законом, має надаватися на упаковці державною мовою тощо.
Надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про нього, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, а на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 10 мінімальних зарплат. За введення споживачів в оману щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість, штраф становить 30 мінімальних заробітних плат для юридичних осіб і 20 – для фізосіб-підприємців.
Ухвалений закон має на меті приведення українського законодавства у відповідність до Положення Регламенту Євросоюзу №1169 від 25 жовтня 2011 року щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.
Джерело: Укрінформ