Ботулі́зм (з лат. botulus — ковбаса) — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum. Хвороба вражає нервову систему людини. Спочатку нудота, потім блювота і головний біль. Симптоми хвороби спочатку схожі на звичайне отруєння. Вони виражаються в порушенні зору, виникненні двоїння в очах, може бути першіння в горлі, порушення ковтання, осиплість голосу.
Вберегтись від ботулізму допоможуть прості правила гігієни приготування їжі та термічної обробки продуктів. Якщо ви не впевнені, що продукти зберігали і транспортували належним чином – не їжте їх. Особливу увагу звертайте на найбільш небезпечні категорії продуктів: в’ялену, копчену та консервовану рибу, м’ясні, овочеві та грибні консерви, – вони найперше в зоні ризику. Оминайте стихійні ринки.
Елементарні правила при виборі свіжої риби: у риби повинні бути рожеві зябра, яскраві очі (якщо вони впали, а кришталики очей каламутні – це перші ознаки що риба було давно спіймана). Натисніть на тіло риби, ямка повинна тут же випростатися, якщо цього не відбувається і після натискання залишається западина, це говорить про те, що в м’ясі риби почалися незворотні процеси і краще пройти повз цього продукту. Понюхайте рибу, вона повинна пахнути свіжістю, але якщо від неї неприємний запах, ні в якому разі не купуйте її. Рибний продукт дуже корисний для людського організму, але за умови, якщо він свіжий. Неякісний рибний продукт може бути смертельно небезпечний.
Лікарі радять при перших симптомах ботулізму звертатися за медичною допомогою.