Риба – джерело повноцінного білка з величезною кількістю незамінних амінокислот. У риб’ячому м’ясі містяться всі основні вітаміни, необхідні нашому організму. Її рекомендують вживати 2-3 рази в тиждень для підвищення імунітету, профілактики запальних захворювань та здоров’я нервової і серцево-судинної систем.
“Вітчизняна риба смачна і корисна, особливо це стосується морської риби. Інша справа, що внутрішні водойми останніми роками через маловоддя забруднюються надміру. А це середовище існування риби. Тому вона хворіє і може бути заражена гельмінтами. Річкову або озерну рибу необхідно готувати, дотримуючись ретельної термообробки. А ось робити суші, роли, тартари інші страви з сирої риби смертельно небезпечно”, – радить голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.
Сьогодні через корупцію в рибному відомстві процвітає браконьєрство, яке за масштабами зрівнялося з офіційними виловом, і становить 80-100 тисяч тонн в рік. Щодня з українських водойм браконьєри виловлюють понад 400 тонн водних біоресурсів. За неофіційними даними тіньовий рибний ринок оцінюється в 4-5 млрд. грн.
Незаконно виловлена риба нелегально переробляється і реалізується в «тіні». При таких обставинах, ні про який фіто-санітарний контроль мови бути не може. Тому в останні роки почастішали випадки захворювання смертельно небезпечною хворобою – ботулізмом, важким харчовим отруєнням, викликаним вживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Ця хвороба вражає нервову систему людини.
Відрізнити інфіковані ботулізмом продукти від якісних практично неможливо. Кращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від їжі, про якість якої вам нічого невідомо. У зоні ризику – копчена, в’ялена і солона риба.
Найчастіше зараженою ботулізмом, є продукція, яку продають з рук. Але інфікованими можуть бути і продукти у великих магазинах, супермаркетах або на ринках.
“На жаль, ми сьогодні не можемо говорити про ефективний контроль над виготовленням і реалізацією харчової продукції. До цього часу у нас в країні так і не ввели Сертифікат Походження рибної продукції, документ що відповідає за легальність товару. Тому споживач не може сьогодні отримати достовірної інформації про продукцію”, – говорить доктор економічних наук Віталій Скоцик.
Рибний продукт дуже корисний, але за умови, якщо він свіжий. Неякісний може бути смертельно небезпечний.
Прес-служба Асоціації рибалок України