Коронавірус і вода
Вчені Вищої ради з наукових досліджень Іспанії (CSIC) опублікували дослідження про ймовірність передачі COVID-19 через воду.
Дослідники дійшли висновку, що зараження коронавірусом малоймовірне:
- через воду басейнах, спа-салонах – там застосовують препарати для очищення води, які згубно впливають на вірус.
- саунах та лазнях – через високу температуру понад 60 градусів за Цельсієм вірус гине.
Щодо морської води, то підтверджених даних про стійкість про стійкість SARS-CoV-2 (збудника коронавірусу) немає, але вчені припускають, що великий об’єм води, наявність у ній солі та сонячне проміння сприяють загибелі вірусу.
Річки, озера, ставки – ризик виживання вірусу тут вищий, ніж у басейнах та у солоній воді. Тому вчені радять дотримуватися запобіжних заходів і уникати скупчення людей у воді.
На піщаних пляжах чи на березі водойм є ймовірність зараження, однак вчені вважають, що сукупна дія тепла, солоної води та ультрафіолету має знищити вірус.
Дослідники наголошують, що основним способом передачі COVID-19 є повітряно-крапельний, тобто через виділення при кашлі та чханні. Тож в першу чергу слід дотримуватися соціальної дистанції.
Коронавірус і риба
Щодо передачі вірусу через рибу, то хоча перші випадки зараження COVID-19 були зареєстровані на «Рибному ринку» в місті Ухань, але риба не є переносником цієї хвороби і вживаючи її в їжу заразитися неможливо, про це повідомляє прес-служба Асоціації рибалок України.